Skip to content

Om Kakelmakeriet

Om oss

Med en kärlek och passion för att skapa med lera och för kakelugnen och kakel som en del av våra hem med sin funktion och skönhet startade Maria Ekström Askersunds Kakelmakeri 2007. Har sedan dess byggt upp och skapat framför allt kakel i lilla fabriken på Sundsgatan 20 i Askersund.

Vi skapar svenskt hantverkskakel och eftersträvar att använda lera och råvaror från närområdet. I dag är en dansk blålera vår baslera men vi hoppas att på sikt kunna använda oss av den svensk lera från närområdet.

Med vårt kakel vill vi sätta guldkanter på människors närmaste miljö.
Kakel som är hållbart i sin tillverkning, som material och genom tiden.
Ibland gör vi restaureringar och kompletteringar av kakelugnskakel på ugnar från 1700-talet, kakel som ofta skadats vid nedmontering eller av yttre påverkan. Det talar för sig själv som ett genom tiden hållbart material.

Att få jobba med restaureringar och byggkeramik för vårt kulturarv eller specialbeställningar med extra knorr ger för oss utmaningar och mer kunskap om vårt material, lera, glasyr och keramik. Vi är stolta över att kunna vara med och bevara dessa byggnader, men också att ibland att få ett befintligt fullt fungerbart material kunna bestå längre med hjälp av kompletterande plattor.

Kakelmakeriet arbetar med hållbarhet i fokus, återvinner vårt spillmaterial och tillverkar och bränner vårt kakel med 100 % fönyrbar energi och sedan år 2023 producerar vi en stor del av vår elförbrukning med solpaneler.

Vi är medlemmar i KRO, Nvbof, TAOS, Byggnadsvårdsföretagen (BVF), Byggnadsvård Nerike , Byggnadsvårdsföreningen och Föreningen Skråhantverkarna

2022-10-13 09.22.22 (redigerad)